Tabăra de Matematică Miclăușeni, 19 – 24 august 2013


           Inspectoratul Școlar Județean Iași, alături de Facultatea de Matematică Iași a organizat în perioada 19 august – 24 august 2012 cea de-a XVIII a ediție a taberei de matematică, destinată actualilor și viitorilor pasionați de matematică.

Activitățile taberei s-au desfășurat la Miclăușeni, lângă palatul în stil neogotic târziu, la Școala Butea, dar și în Parcul Dendrologic ce completează cadrul impresionant al palatului lui Sturdza. Deviza familiei Sturdza, Utroque clarescere pluchrum (Frumusețea strălucește pretutindeni) se regăsește și în convingerea elevilor și profesorilor participanți.

          Temele de matematică parcurse au fost propuse de profesori din învățământul matematic universitar și preuniversitar ieșean, renumiți pentru activitatea lor la catedră, dar și la competițiile naționale.

Parteneri dedicați descoperirilor matematice au fost SSMR – filiala Iași, Asociația “Recreații Matematice”, care au premiat cele mai frumoase rezolvări ale enigmelor matematice.

          S-au înscris elevi din județele Iași, Neamț, Galați, Vaslui, precum și din Republica Moldova, clasele IV - XI.

Orele de pregătire științifică desfășurate zilnic dimineața, s-au finalizat prin concursurile tradiționale : “Recreații Matematice”, “Problema zilei”, susținute prin premii și de către edituri.

          Atractivitatea taberei a constat nu numai în frumusețea ideilor schimbate, ci și prin implicarea deosebită a Cercetașilor României – filiala Valea Lupului. S-a pus accent pe distracția cu un scop prin recreere, susținerea copiilor și tinerilor în dezvoltarea lor fizică, intelectuală, socială și spirituală. Au fost pregătite diferite exerciții care au însemnat mai mult decât recreere, s-a contribuit la construirea încrederii și a stimei de sine, dezvoltarea abilităților de învățare, leadership, team building, aventură în aer liber. S-au organizat și competiții de șah, tenis de masă.

          În final, vizitarea obiectivelor culturale și istorice din Mircești, Târgul Neamț, Ruginoasa au completat în mod firesc învățarea prin acțiune propusă de tabără, prin contexte diferite.

Tabăra de Matematică Miclăușeni a oferit timp de o săptămână cadrul plăcut de manifestare a creativității, a interacțiunii, în forme diferite de numeroase alte tabere.